Pariz

24.6.2014

Danes smo ob 18:05 na postajo Dolgi most. Ob 18:15 smo šli proti Kranju. Tam smo pobrali še druge potnike. Med potjo sem gledal Klepetavo Marto, do 18:50. Malo pred mejo smo naredili postanek. Mejo smo prečkali med 20:30 in 21:00. V Avstriji malo pred Salzburgom smo naredili še en postanek. Potem smo se odpravili spat. Čez nekaj časa okoli 23:30 sem zaspal.

 

25.6.2014

Zbudil sem se okoli 1:00. Takrat smo v Nemčiji imeli nočni postanek. Okoli 2:00 sem zaspal. Zbudil sem se okoli 4:00. Čez nekaj časa smo šli čez mejo. Med potjo sem bral knjigo SKRIVNOST TAJNEGA PRISTANIŠČA. Okoli 12:00 smo prišli v Pariz. V hotelu smo oddali prtljago nato pa se z metrojem odpeljali do Eifflovega stolpa*1. V vrsti smo čakali 50 min. Ko smo prišli na 2. Ploščad, smo čakali 40 min, da bi prišli na vrh. Ko smo končali z ogledom Eifflovega stolpa, smo šli z ladjico po reki Seni*2. Šli smo do otoka, na katerem je cerkev Notre Dame. Vožnja je trajala eno uro. Potem smo šli z metrojem do hotela. V hotelu niso pripravili sob. Dobili smo zasedeni sobi, potem so nam dali drugi.

 

26.4.2014

Zbudil sem se ob 7:00. Ob 7:30 smo imeli zajtrk. V koloni za zajtrk smo čakali 45 minut, tako da smo prišli na vrsto šele ob 8:15. Ob 8:30 smo se odpeljali v Disneyland*3. Tam smo samo pogledali in se odpeljali v Versailles*4. Ogledali smo si različne dvorane in vrt, v katerem je Grand Canal. Po končanem ogledu smo šli v center Pariza v četrt Les Halles. V tej četrti je kulturni center Pompidou. Potem smo se z metrojem odpravili do hotela.

 

27.6.2014

Ob 7:15 sem šel na zajtrk. Ob 9:30 smo se z metrojem odpeljali do cerkve Sacré-Cur. Ogledali smo si tudi ulico umetnikov. Potem smo se z metrojem odpeljali do cerkve Notre Dame*5. Obiskali smo jo. Potem smo šli do Louvra. Tam smo si ogledali veliko slik. Ko smo končali z ogledom, smo šli do Slavoloka zmage. Šli smo čez park Jardin des Tuileries in prišli do trga Concorde. Pot se je vzpenjava in bila je zelo dolga. Čez nekaj časa smo prišli Slavoloka zmage*6 in tam zmagali. Potem smo se z avtobusom odpeljali domov. Večino Poti sem spal. Imeli smo še en postanek v Franciji.

 

28.6.2014

Ponoči smo imeli še en postanek, tudi v Franciji. Zjutraj sem bral knjigo. Ob 8. uri smo prišli v Avstrijo. Tam smo imeli postanek za zajtrk. Ob 12:30 smo prišli v Slovenijo. Vmes smo se ustavili v Kranju. Ob 14:00 smo prišli v Ljubljano in končali z odličnim izletom.

*1 Effilov stolp je stolp v Parizu, ki je visok 324 metrov. Spletna stran: http://www.toureiffel.paris/
*2 Sena je reka v Parizu, ki je dolga 776 kilometrov. Wikipedija: http://sl.wikipedia.org/wiki/Sena
*3 Disneyland je zabaviščni park v Parizu. Spletna stran: http://www.disneylandparis.fr/
*4 Versajska palača je še danes najbolj trajen spomenik absolutistične vladavine Ludvika XIV. Spletna stran: http://en.chateauversailles.fr/
*5 Notre Dame je katedrala v Parizu na otoku reke Sene. Spletna stran: http://www.notredamedeparis.fr/
*6 Na zahodnem koncu bulvarja Elizejske poljane, sredi trga Charles-de-Gaulle, stoji Slavolok zmage, ki ga je dal leta 1806 zgraditi Napoleon Bonaparte kot počastitev svojih zmag v bitkah. Več o tem: http://francija.si/znamenitosti-francije/slavolok-zmage

Deli:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. I appreciate reading through your websites.

    Thank you so much! http://tinyurl.com/j7a425c

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja